YATIRIM FONU FİYATLARI
ANLIK FİYAT GÖSTERİMİ
Yatırım Fonu Nedir?
Yatırımcılar ve işletme sahipleri, profillerine ve risk seviyelerine uygun fonlardan yararlanır. Yatırım fonu tanımlamadan önce portföyün ne olduğunu açıklamakta fayda var. Daha geniş anlamda portföy, bir kişi veya kuruluşun sahip olduğu tüm varlıkları ifade eder. Yatırım fonu, yatırım yaptığı tüm sermaye piyasası araçları (hisse senetleri, kira sertifikaları vb.) ve altın gibi kıymetli madenleri ifade eder.
Yatırımcılar belirli bir pay alarak bu fona dahil edilebilirler. Daha sonra farklı yatırımcılar bir araya geldiğinde bir havuz oluşur. Bu tasarruf fonu, riskleri, getirileri ve beklentileri dikkate alan profesyonel bir fon tarafından yönetilmektedir. Yetkin yatırımcılar, fonun birikmiş yatırımlarını yerli ve yabancı hisse senetleri, kira sertifikaları, kıymetli madenler, emtia ve mevduat gibi çeşitli enstrümanlar bazında değerlendirmektedir.
Yatırım fonu; Halktan sağlanan fonlar karşılığında hisse senedi, leasing, altın ve diğer kıymetli madenler gibi sermaye piyasası araçlarının portföylerini yönetirler. Her yatırımcı, fon portföyünün bir parçasını oluşturan bir birim satın alarak fona katılır. Tasarruf sahipleri birikimlerini şirketlerden, aracı kurumlardan veya borsalardan hisse senedi ve kira sertifikası alarak değerlendirebilirler. Ancak menkul kıymetlere yatırım yapmak bilgi ve uzmanlık gerektirir. Ayrıca, bireysel tasarruflar genellikle yeterli büyüklüğe ulaşmadığından, bunlarla oluşturulan portföylerde gerekli risk dağılımları yapılamayabilir. Bu risk, sermaye ve portföy getirileri açısından önemli olabilir. Bu nedenle sermaye piyasasında karşılıklı yatırım kuruluşları adı verilen yatırım fonları kurulmuştur.
Yatırım Fonunun Avantajları
Yatırım fonları, sundukları pek çok fayda nedeniyle elbette çok popüler hale geldi. Bu avantajlar şunlardır:
· Profesyonel yönetim: Yatırım fonları, alanında uzman ve piyasayı sürekli takip eden fon yöneticileri tarafından yönetilmektedir. Bu şekilde, portföyünüzü yönetmek için fazladan zaman harcamanıza gerek kalmaz.
· Risk dağılımı: Fon yöneticileri, fon yatırımlarını hissedarlar lehine dağıtır. Farklı yatırım araçlarına yayarak riski en aza indirmeye çalışırken getirileri en üst düzeye çıkarmayı amaçlar.
· Kolay paraya çevirme: Bu fonlar, mevcut birikimlerinizden yatırım almanın en kolay yollarından biridir. Parça satın almak için talepte bulunmanız ve talebin onaylanmasını beklemeniz yeterlidir.
· Likidite: Esneklik ve likidite avantajı açısından iki farklı yatırım fonu türü bulunmaktadır. Bu fon türlerinden biri de açık fonlardır ve hisseleri fazla işlem görmez. Açık uçlu fonlarla, yüksek likiditeye sahip yatırımları nakde dönüştürmek daha kolaydır. Buna karşılık, kapalı uçlu fonlar, açık uçlu fonlardan daha düşük likiditeye sahiptir. Kapalı uçlu fonlar, yatırımcılara esneklik sundukları için öne çıkıyor. Yatırımcılar, gerçek zamanlı fiyatlara dayalı olarak bu tür fonlara yatırım yapabilirler.
· Vergi indirimi: Değişken, karma, eurobond, yabancı tahvil, yabancı, hedge fonlar ve yabancı para yatırım fonları hariç yatırım fonu getirilerinden %0 stopaj uygulanmaktadır. (31.12.2022'ye kadar)
Yatırım fonları nereden alınır?
Eşleşen fonları almak için bir banka hesabınızın olması gerekir. Bu fonu herhangi bir banka veya komisyoncudan alabilirsiniz. Birçok banka internet ve mobil şubeler üzerinden ödeme işlemlerine izin vermektedir.
Kimler yatırım fonu ticareti yapabilir?
Herkes yatırım fonlarında işlem yapabilir. Türkiye genelindeki tüm bankalar ve aracı kurumlar müşterilerine yatırım fonu satmak zorundadır. Faizsiz yatırım fonu
nedir?
Faizsiz yatırım fonu türleri faiz içermez. Bu faizsiz yatırım fonlarında, danışma kurulunca onaylanan, İslam dinine göre işlem yapılmasına izin verilen, faizsiz ve ortak bankacılığı ilkelerinin izlendiği araçlara yatırım yapılmaktadır.
Yatırım fonu riskli midir?
Çeşitlendirilmiş bir portföyle, riske göre çeşitlendirilmiş ve profesyonelce yönetilen yatırım fonları genellikle güvenli bir yatırım sunar. Ancak, içinde kira sertifikası, hisse senedi, altın gibi piyasada işlem gören varlıkları bulunduran herhangi bir yatırım fonu için ilgili piyasanın olumsuz olduğu dönemlerde değer düşüklüğü olasılığı bulunmaktadır. Yatırım fonları fiyatları günlük olarak açıkladıkları için KMA mevzuatına göre içlerindeki varlıkların günlük olarak piyasa fiyatı üzerinden değerlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, piyasada fiyatı değişen varlıklar yeni fiyatlarla yeniden değerlendiğinde yatırım fonunun fiyatı yükselebilir veya düşebilir. Bu nedenle SPK risk değerleri önemlidir. Yüksek riskli (risk puanı 5, 6 ve 7) fonlarda büyük indirimler yaşanabilirken, düşük riskli fonlarda (1 ve 2) çok nadir ve çok sınırlı indirimler yaşanabilir. Risk değeri 3 ve
olan fonlar da orta riskli olarak değerlendirilebilir.
Yatırım fonu türleri nelerdir?
Yatırım fonlarının türleri şunlardır:
· Borçlanma araçları fonu
· Hisse Senedi Fonu
· Kıymetli Madenler Fonu
· Fon Sepeti Fonu
· Yabancı Menkul Kıymetler Fonu
· Para Piyasası Fonu
· Değişken Fon
· Yabancı Fon
· Katılım Fonu
Yatırım fonu alırken şunlara dikkat etmelisiniz
· Hedefinizi belirleyin: Öncelikle yatırım yapmadan önce hedefinizi belirlemelisiniz. Gelirinizi artırmak, para biriktirmek veya ekonomiye katkıda bulunmak istiyorsanız; Hedeflerinize ulaşmak için harekete geçmekte fayda var. Bunu akılda tutarak, fonun performansının ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan emin olun.
· Risk ölçeğinizi ölçün: Ne kadar risk alabileceğinizi belirlemelisiniz. Ardından yatırım yapmak istediğiniz fonun risklerini kendinize açıklamalı ve risklerin her an ortaya çıkabileceğini unutmamalısınız.
· Fonu araştırın: Yatırım yapmayı düşündüğünüz fonu araştırın. İçeriği kontrol edin ve gerekli tüm bilgileri toplayın. Finans kuruluşundan gerekli bilgileri alabilirsiniz.
· Kendinize bir limit belirleyin: Her yatırım aracında olduğu gibi bu fonlarda da kendinize bir limit belirlemelisiniz. Fonun değer kaybettiği bir durumda ne yapacağınızı bilirseniz rasyonel kararlar verebilirsiniz. Yüksek gelir fikrinin yüksek risk anlamına geldiğini unutmamalısınız. Bu nedenle, kişisel getiri ve risk beklentilerinize göre bir fon seçmelisiniz. Böylece yatırım planınızı hazırladınız ve ani kararlar alıp paniğe kapılmadan yeni bir plan planlayabilirsiniz. Seçilen fonun geçmiş performansını takip etmelisiniz. Söz konusu fonun ay bazında veya yıl bazında ne kadar kazandırdığını gösteren tabloyu gazetelerden alabilir veya bankanıza sorabilirsiniz.
· İş kanallarını kontrol edin: Yatırım için para alırken kullanabileceğiniz kanallara dikkat edin. İşlemlerinizi internet ve mobil ofisler üzerinden tamamlayabildiğinizden emin olun.
Yatırım fonu tanımlamadan önce portföyün ne olduğunu açıklamakta fayda var. Daha geniş anlamda portföy, bir kişi veya kuruluşun sahip olduğu tüm varlıkları ifade eder. Yatırım fonu, yatırım yaptığı tüm sermaye piyasası araçları (hisse senetleri, kira sertifikaları vb.) ve altın gibi kıymetli madenleri ifade eder.
Yatırım fonu; Halktan sağlanan fonlar karşılığında hisse senedi, kira, altın ve diğer kıymetli madenler gibi sermaye piyasası araçlarının portföylerini yönetirler. Her yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir bölümünü temsil eden bir birim satın alarak fona katılır. Tasarruf sahipleri, şirketlerden, komisyonculardan veya borsalardan hisse ve kira sertifikaları satın alarak tasarruflarını değerlendirebilirler. Ancak menkul kıymetlere yatırım yapmak bilgi ve uzmanlık gerektirir. Ayrıca, bireysel tasarruflar genellikle yeterli büyüklüğe ulaşmadığından, bunlarla oluşturulan portföylerde gerekli risk dağılımları yapılamayabilir. Bu risk, sermaye ve portföy getirileri açısından önemli olabilir. Bu nedenle sermaye piyasasında karşılıklı yatırım kuruluşları adı verilen yatırım fonları kurulmuştur.